Oikein hyvää Kansainvälistä tanssin päivää!

Tanssin päivää juhlitaan vuosittain 29.4., joka on myös tanssija, koreografi ja tanssiteoreetikko Jean-Georges Noverren (1727-1810) syntymäpäivä. Noverre vaati jo vuonna 1760 tanssin nostamista itsenäiseksi taidemuodoksi oopperan rinnalle ja esitti monenlaisia tanssia ja tanssijoita koskevia uudistusajatuksia.

Tanssin päivän juhliminen on saanut alkunsa Suomesta, jossa sitä vietettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1981. Seuraavana vuonna ITI:n (International Theatre Institute) eli Kansainvälisen teatteri-instituutin tanssikomitean toimesta aloitettiin päivän juhliminen kansainvälisesti. Idean takana oli komitean suomalaisjäsen tanssija Doris Laine (1931-2018).

Tanssin päivästä haluttiin luoda kansainvälinen tapahtuma, joka ei olisi erityisesti minkään maan omaisuutta. Valitsemalla ajankohdaksi Noverren syntymäpäivän tuotiin esiin tanssin historiaa.

Tässä meidän tervehdyksemme tämän vuoden Kansainvälisen tanssin päivän viettoon.

Tanssin päivän julistuksen on tänä vuonna kirjoittanut Gregory Vuyani Maqoma. Hän on eteläafrikkalainen tanssija, näyttelijä, koreografi ja tanssikasvattaja. Julistuksen on alkuperäiskielestä englannista suomentanut Tanssin tiedotuskeskus.